JANICKI architecten

Energieneutraal Wonen en Werken Woonhuis en Atelier Hintham

Verbouwing zestiger jaren bungalow naar energieneutraal wonen en werken

Na een zoektocht van enkele jaren werd deze woning aangekocht in Hintham, op een steenworp afstand van het toenmalige woonhuis waar ook het architectenbureau was gevestigd.

De zestiger jaren bungalow verkeerde in vrij originele staat, wat betekende dat deze grondig gerenoveerd moest worden om te voldoen aan de eisen van vandaag de dag. Na het opstellen van verkennende plannen is besloten om dit pand uit te breiden met een atelierruimte aan de voorzijde, de woning te verbouwen en het gehele pand energieneutraal te renoveren.

Ten tijde van de planvorming was er door de gemeente ‘s-Hertogenbosch een initiatief gestart om een bewoners en bedrijven met elkaar in contact te brengen om een 20-tal woningen zo mogelijk energieneutraal te verbouwen: EnergieNul73 (meer daarover op de pagina¬†aanpak).

Tijdens de uitvoering van deze plannen zijn er filmopnames gemaakt die zijn verwerkt in het een programma dat is uitgezonden op tv.

De definitieve plannen bestaan uit het verbouwen van de bestaande bungalow en het toevoegen van een atelierruimte aan de straatzijde. Het gehele pand wordt energieneutraal.

De maatregelen die worden getroffen om dit te realiseren:
Vloer, wand en dak extreem goed isoleren, luchtdicht bouwen, plaatsing van nieuwe kozijnen met HR++ beglazing, verwarming door middel van warmtepomp met bronnen (koeling in de zomer), plaatsing van zonneboilers, plaatsing van pv-panelen en ventilatie met warmteterugwinning.

Programma RTL4

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen