JANICKI architecten

Monumentaal en Energiezuinig Wonen Dubbel Woonhuis Cromvoirt

Monumentaal Wonen in Cromvoirt

In Cromvoirt, tegenover de Sint Lambertuskerk, staat een prachtig  monumentaal pand.
Dit pand heeft in lang vervolgen tijden onder andere dienst gedaan als leerlooierij.
Onlangs is dit pand gesplitst in twee woningen en betrokken door twee families.

Beide families hadden ieder hun eigen programma van eisen en hun eigen wensen, maar beiden wilden het pand een meer hedendaagse uitstraling geven, zonder het karakter van het pand aan te tasten.
Ook wilde men het pand laten voldoen aan de bouwkundige eisen van het heden en de energetische eisen van de toekomst.

De woningen zijn opnieuw ingedeeld, waardoor deze woningen voldoen aan de individuele woonwensen van de opdrachtgevers.

Beide woningen worden zijn aan de achterzijde voorzien van een uitbouw van de begane grond, waardoor de leefruimte op de begane grond flink toeneemt. Tevens zijn zowel de voor- als achterzijde voorzien van karakteristiek ogende dakkapellen, bekleed met zink. Daardoor de kan de ruimte onder de kap worden ingezet als prettige en lichte woonruimte.

De kap van dit pand heeft, als gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud, flink geleden. Gordingen en dakbeschot moesten bijna geheel worden vervangen en de bestaande dakbedekking (de voormalige leien van de Sint Lambertuskerk) was helaas zo versleten, dat deze leien niet waren te hergebruiken.
De energetische upgrade bestaat uit het zeer goed isoleren van de schil van de woningen en het deels vervangen van de bestaande kozijnen in de voorgevel.

Bij één van de woningen wordt ook de ventilatie van de woning aangepast (plaatsing balansventilatie) en wordt een warmtepomp toegepast voor de verwarming.

Hierdoor worden beide woningen zeer energie zuinig of zelfs energieneutraal.