Energieneutrale Schuurwoning
Woonhuis Maren-Kessel

Nieuwbouw éénpersoons woonhuis Maren-Kessel
Na een lange zoektocht had de opdrachtgever een vrij kavel gevonden in het dorpje Maren-Kessel, gelegen vlak bij ‘s-Hertogenbosch.

De randvoorwaarden van het plan bestonden uit de in het beeldkwaliteitsplan vastgestelde maximale goot- en nokhoogte. Verder waren er nauwelijks beperkingen om een eigentijdse schuurwoning te realiseren op dit kavel.

De wens van de opdrachtgever bestond uit het bouwen van een energieneutrale woning die geschikt was voor een éénpersoons huishouden.
De woning is ontworpen met een royale leefruimte op de begane grond en één slaapkamer met badkamer en kastkamer en één werkkamer op de verdieping.

Het thema van de schuurwoning is zodanig uitgewerkt zodat voor de hoofdmassa een ‘monoliet ogend materiaal’ (Burned Wood) is toegepast voor zowel gevel als dak. Dit geheel is met een contrasterend materiaal omkaderd (zink). Uit deze hoofdmassa  steekt aan de achterzijde een volume, waarin zich de woonkamer bevindt. Dit volume heeft het zelfde materiaalgebruik als de binnenzijde van de hoofdmassa (stucwerk).
Zo ontstond de eenvoudige maar uiterst krachtige vorm van dit woonhuis.

De maatregelen die zijn getroffen om dit huis energieneutraal te bouwen:
Vloer, wand en dak extreem goed isoleren, luchtdicht bouwen, plaatsing van kozijnen met HR++ beglazing, verwarming door middel van vloerverwarming en plaatsing van een warmtepomp met bronnen (koeling in de zomer), plaatsing van pv-panelen en zonneboiler en ventilatie met warmteterugwinning.